نحوه ثبت و صدور برگشت از فروش در سامانه مودیان
برگشت از فروش در سامانه مودیان وهمچنین ابطال و اصلاح فاکتورهای ارسالی از مباحث اصلی و اساسی صنف حسابداران بشمار میاید.در مقاله بطور مفصل و همراه با مثال و آموزش تصویری به نحوه برگشت از فروش در سامانه مودیان ، ابطال و اصلاح فاکتور در این سامانه میپردازیم
سامانه مودیان چیست و چه کاربردی دارد؟
سامانه ای الکترونیکی است که مودیان از طریق آن فاکتور های خود را به کارپوشه ارسال می کنند تا سازمان امور مالیاتی به فاکتور های آنها دسترسی پیدا کند و تصمیمات لازم را در زمینه مالیات ارزش افزوده اتخاذ کند. در صورت استفاده از این سامانه کلیه فاکتور ها باید ارسال شوند و مبنای محاسبه ارزش افزوده دارایی قرار بگیرند.
انواع فاکتور ها در سامانه مودیان
بطور کلی 4 نوع فاکتور ارسال می شود که عبارتند از- فاکتور فروش
- فاکتور اصلاحی
- فاکتور ابطالی
- فاکتور برگشت از فروش
مراحل ارسال فاکتور در سامانه
- ابتدا در نرم افزار فروش فاکتور صادر میگردد
- نوع فاکتور باید از بین 4 نوع اصلی،اصلاحی،ابطالی و برگشتی انتخاب می شود
- فاکتور به سامانه ارسال میگردد .
- در صورت موفقیت آمیز بودن شماره اقتصادی فاکتور ایجاد می شود که مبنای فاکتور های اصلاحی ،ابطالی یا برگشت می باشد یعنی برای ارسال فاکتور در سه حالت گفته شده باید شماره اقتصادی فاکتور فروش مرجع قرار بگیرد.
چند نکته در مورد فاکتور های ارسالی
فاکتور باید توسط خریدار تایید گردد در غیر اینصورت عدم تایید فاکتور اعلام و باید ثبت گردد. وضعیت های فاکتور ارسالی به 4 صورت می باشددر انتظار تایید، تایید شده، رد شده و تایید سیستمی که مورد آخری در صورتی سیستم فاکتور را تایید میکند که خریدار در مهلت مقرر فاکتور را تایید نکند.
در مورد فاکتور های ابطالی باید مرجع آن از بین فاکتور های ارسالی فروش تایید گردد تا با ارسال آن فاکتور مرجع در نظر گرفته نمی شود و یک بند جدید با نام فاکتور ابطالی در لیست فاکتور ها با مبلغ صفر نمایش داده می شود.
فاکتور برگشت از فروش و اصلاح نیز همانند ابطال می باشد با این تفاوت که بند جدید در لیست با مبلغ جدید نمایش داده می شود و سامانه فاکتور دوم را مبنای محاسبه قرار می دهد و فاکتور مرجع از حالت محاسبه خارج می شود. یعنی فاکتور برگشت از فروش یا اصلاحی جایگزین فاکتور اصلی میشود.همچنین فاکتور برگشت از فروش در سامانه مودیان زمانی صادر میشود که بخشی از کالا یا خدمات برگشت داده شود، این نوع فاکتور صادر میشود. در این نوع فاکتور، اطلاعات خریدار قابل تغییر نیست و مقدار کالا یا خدمات باید کاهش یابد
در مورد فاکتور اصلاحی هم اگر بند یا بند هایی در فاکتور بصورت اشتباه ارسال شده باید اصلاح و با قرار دادن فاکتور اصلی به عنوان مرجع ، ارسال صورت گیرد شایان ذکر است همانند برگشت از فروش ، اطلاعات خریدار قابل تغییر نیست و مقدار کالا یا خدمات باید اصلاح شود.
تحلیل فاکتور برگشت از فروش در سامانه مودیان:
از آنجا که فاکتور برگشت از فروش جایگزین فاکتور قبلی خواهد بود ،پس میزان برگشتی را کم و مانده نزد مشتری ثبت میشود.
چرا تعداد برگشتی را در فاکتور برگشتی سامانه مودیان ثبت نمیکنیم؟
با توجه به اینکه فاکتور فروش اصلی در سرور سامانه مودیان مالیاتی است و عملا دسترسی به آن امکانپذیر نیست،فاکتور برگشت از فروش سامانه مودیان بعنوان جایگزین فاکتور اصلی در محاسبات مالیاتی در نظر گرفته میشود.از طرفی با توجه به این که فاکتور برگشتی فاکتور فروش در محاسبات مالیات در نظر گرفته میشود اقلامی هم که در یک فاکتور برگشتی نداشته به فاکتور برگشت از فروش اضافه میشود.
تکلیف فاکتور اصلی پس از صدور فاکتور برگشتی در سامانه مودیان
همانطور که اشاره شد،مودی دسترسی به فاکتورهای خود در سرور سازمان ندارد ،بنابراین آن فاکتور قابل حذف از سامانه مودیان مالیاتی نیست ولی در محاسبات مالیاتی در نظر گرفته نمیشود.ناهماهنگی بین شماره سریال فاکتور فروش در نرم افزار حسابداری و سامانه مودیان
هرگونه اصلاح اعم از برگشت از فروش سامانه مودیان،ابطال یا اصلاح فاکتور در نرم افزار حسابداری در همان فاکتور انجام میشود ولی در سامانه مودیان برای برگشت و اصلاح وابطال فاکتور جدید با شماره جدید صادر میشود که این شماره ها به شماره های فاکتور فروش اضافه میشود .بنابراین شماره سریالسامانه مودیان نمیتواند با نرم افزار حسابداری یکسان باشد.مگر اینکه هیچگونه فاکتور برگشتی ،اصلاحی و ابطالی نداشته باشیم.
نکته بسیار مهم در فاکتور برگشت از فروش سامانه مودیان:
اگر کالای برگشتی توسط فروشنده تعویض میگردد ،در صورت عدم تغییر در تعداد،قیمت و نوع کالا نیاز به صدور فاکتور برگشت از فروش سامانه مودیان نیست.
مثلا فرض کنید فروشنده100عدد فلش مموری به مشتری فروخته و فاکتور اصلی صادر شده است.حالا مشتری 5عدد از همین کالا را مرجوع میکند.در حالی که
فروشنده 5 تای دیگر از همان کالا و با همان قیمت را تعویض کند نیاز به صدور فاکتور برگشت از فروش در سامانه مودیان نیست.
نکته بسیار مهم هنگام صدور فاکتور برگشت از فروش در سامانه مودیان
ارسال فاکتور برگشت از فروش،ابطال و اصلاح در سامانه مودیان تا زمانی که خریدار تایید نکرده باشد و یا تایید سیستمی نشده باشد،مشکلی ندارد ولی اگر فاکتور فروش اصلی توسط خریدار تایید شده و یا تایید سیستم شده باشد،ارسال فاکتور برگشت از فروش،ابطال و یا اصلاح در سامانه مودیان الزاما نیاز به تایید خریدار دارد،در غیر اینصورت پذیرفته نخواهد شد.ابطال فاکتور در سامانه مودیان
در سامانه مودیان، پس از تایید یک فاکتور، امکان حذف مستقیم آن وجود ندارد. اما اگر نیازی به آن فاکتور نباشد، میتوان آن را باطل کرد. باطل کردن فاکتور به معنای بیاعتبار کردن آن است و در واقع، گویی آن فاکتور هرگز صادر نشده است.مراحل ابطال فاکتور:
- ورود به نرم افزار واسط سامانه مودیان: با استفاده از اطلاعات کاربری خود وارد سامانه مودیان شوید.
- یافتن فاکتور: فاکتوری که قصد ابطال آن را دارید، پیدا کنید.
- انتخاب گزینه ابطال: بر روی گزینه ابطال برای آن فاکتور کلیک کنید.
مهمترین نکات در مورد ابطال فاکتور
عدم برگشتپذیری : پس از ابطال یک فاکتور، امکان برگرداندن آن به حالت قبل وجود ندارد.دلایل ابطال: معمولاً ابطال فاکتور به دلیل اشتباهات در اطلاعات فاکتور یا عدم انجام معامله صورت میگیرد.
استفاده از فاکتور ابطالی: فاکتورهای ابطالی برای امور مالیاتی قابل استفاده نیستند.
بنابراین ابطال فاکتور در سامانه مودیان به معنای حذف کامل آن است و این عمل برگشتناپذیر است. قبل از ابطال هر فاکتر، مطمئن شوید که به آن نیازی ندارید و دلایل موجهی برای ابطال آن وجود دارد. همچنین، در صورت نیاز به تغییر اطلاعات یک فاکتور، بهتر است از گزینه اصلاح فاکتور استفاده کنید.
ابطال فاکتور در سامانه مودیان: چه زمانی و چگونه؟
بر اساس قوانین سامانه مودیان، محدودیت زمانی مشخصی برای ابطال فاکتور وجود ندارد. به این معنی که شما میتوانید در هر زمان که متوجه اشتباه یا نیاز به ابطال فاکتوری شدید، اقدام به ابطال آن کنید.
اما نکته مهم فاکتور های ابطالی این است که:
تاریخ ابطال : تاریخ ابطالی که شما در سامانه ثبت میکنید، نمیتواند بیش از 21 روز از تاریخ صدور فاکتور اولیه گذشته باشد.
اثر مالیاتی : اثرات مالیاتی ابطال فاکتور در همان فصلی محاسبه میشود که ابطال انجام شده است. به عنوان مثال، اگر فصلی که در آن هستید فصل اول سال 1403 باشد و شما فاکتوری را در تاریخ 1403/01/15 ابطال کنید، اثرات مالیاتی این ابطال در محاسبات مالیاتی فصل اول لحاظ میشود.
نظر کاربران در مورد
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است